RaveAir – “társasjáték, vagy amit akartok”

raveair.blogspot.hu

FőcímVagy lehetne a mottó “bármi, csak társas elfoglaltság legyen”. A lényeg, hogy még van egy hónap a télből, és szokás szerint január-február a legzordabb. Legködösebb. Sokszor jobb is ilyenkor a szobában maradni, de annak, aki – velem ellentétben – nem tud bármikor, bárhol elszundikálni, mással kell elütnie az időt. A társasjátékozás remek alternatíva lehet.

Sok komolyabb magyarországi, de legalábbis budapesti társasjátékbolt rendelkezik társasjátékbloggal. Bár a “blogpiacon” ezek is szereplők, igyekeztem olyan társasjátékos blogot bemutatni, ahol nincsen gazdasági motiváció a háttérben. Nem mintha a gazdaságilag motivált blogokkal bajom lenne, egyszerűen csak nem annyira természetes hangvételűek, inkább reklámszagúak – általában. Ezért is örültem, amikor rátaláltam RaveAir blogjára.

Aktualitás (2,0), tartalom (2,0)

A blognak elég hosszúnak mondható múltja van ebben a műfajban: idén lesz 12 éves. Gratulálok! Nem könnyű ennyi ideig mondanivalóval bírni, még akkor sem, ha a szórakoztató ipar nap mint nap gyárt bemutatnivalót a blogírónak. Mert bár szinte minden héten jelenik meg társasjáték, aki sokat és sok játékkal játszott már, az tudja: a legtöbb megjelenés valami réginek az új köntösbe való csomagolása. Ritka az, amikor az ember olyan játékkal játszhat, aminek olyan logikája van, amihez hasonlóval korábban még nem találkozott.

A blog aktuális, de lehetne aktuálisabb havi legalább eggyel több bejegyzéssel. Az archívum statisztikájában láthatjuk, hogy voltak sűrűbb évek: 2007-2010 között volt a csúcs. Ha beleolvasunk a bejegyzésekbe, akkor persze erre is megtaláljuk a magyarázatot: a szerző családapa lett közben. Illetve a gyermekei léptek abba a korba, hogy már képesek komolyabb helyváltoztató mozgásra. Jó példa, és már nem az első a Blogszemlén arra, hogyan alakítja online életünket a köznapi. Jó példa arra is, hogyan lehet életben tartani egy érdekes és jó blogot akkor is, ha éppen nincsen időnk vagy ötletünk mit írni.

Amire több időt lehetne szánni – és talán a jelenlegi havi egy bejegyzés mellett ez kivitelezhető – az a helyesírás-ellenőrzés. Rengeteg gondolt, de le nem írt, a mondatból kihagyott vessző, toldalék és szó(!) kiált egy első és talán második átolvasás után is.

Funkció (1,5), dizájn (0,5)

Pár javítandó modul a jobb sávban
Pár javítandó modul a jobb sávban

Az időhiány látszik a funkcionalitáson is: van pár rendezetlen, elcsúszott dolog a jobboldali sávban. A címkefelhő pedig nincsen átgondolva: a társasjátéknak inkább menüpontnak vagy kategóriának, mint címkének kellene lennie. Ennyi bejegyzéssel a háta mögött komoly, de szükséges munka lenne újracímkézni minden bejegyzést. Miért? Mert így lehetne igazán használható a blog: már van adatbázis (bejegyzések), de a keresési fogódzók (címkék) nem segítik, hogy hatékonyan kereshessünk. Az Évi nevű címke jelenléte (az olvasottakból úgy gondolom, Évi a felesége) mosolyogtató (szakmai szemmel), de kedves. Mivel Évi és a reakciói meg-megjelennek a bejegyzésekben, egy párhuzamos vagy második irányt is adhatna a blog tartalmi vonalának. Szóval, vannak még lehetőségek a blogban.

Társasjáték címkék
Társasjátékok

A kiaknázatlan lehetőségek főleg a dizájnban rejlenek. Az egyes bejegyzések tipográfiailag kb. jól megszerkesztettek, van címük, vannak bekezdések, a történeteknek pedig van elejük és végük és ez nagyjából látható is a tördelésen. És ennyi. Sok a szöveg, ami nem baj, mert a szövegekben vannak képek, de maga az oldal nagyon egyhangú, színvilága nincs, a címsor és a jobboldali sávot alkotó zöldet leszámítva.

Remélem, még sok ismertetőt olvashatunk majd a blogon!

Σ(10/6)

Még nem értékeltétek.
Please wait...