Kanapészörf – “világszociológia”

couchsurfing.blog.hu

Részlet az oldal fő képjébőlÉrdekes, átfogó blog saját és mások élményeivel a couch surfingről, azaz a – többnyire – ellenszolgáltatás nélküli szállásadásról és megszállásról. Objektív, vagyis ha érdekel a műfaj, tényleg szembesít jóval és rosszal.

Anno (még főiskolás koromban) regisztráltam a leghíresebb couch surfing (továbbiakban CS) honlapon, de végül sem elszállásolnom nem sikerült senkit, sem megszállni nem tudtam ily módon. Pedig mindig szerettem volna legalább egy skandináv ismerőst, akihez kiruccanhatok időközönként feltöltődni északra.

Aktualitás (2,5), tartalom (2,5)

Friss témák, aktuálisak, most történnek. Ráadásul az EU-n belüli szabad mozgás miatt számunka még mindennapibb, hiszen, ha akarom, már ma estére elszállásoltathatom magam a kontinens bármely országában.

A blog tartalmi blokkjai jól kitaláltak: segítenek abban, hogy teljesen körbe tudjuk járni a témát. Belehelyezkedhetünk vendéglátók (hostok) és vendégek (surferek) szemszögébe, és ha magával a “vendéglátásnak” e speciális rendszerével szeretnénk úgy általában megismerkedni, az Alapinformációk menüpontban megtudhatunk mindent, ami fontos ahhoz, hogy teljesen megértsük az élménybeszámolókat.

Persze az élménybeszámolók nem mindig a vendégekről szólnak. A Te mikor LÁTTAD utoljára Budapestet? című inkább rólunk, helyeikről szól. Még akkor is, ha nem pesti vagy. Az Amikor rendőrök hozzák haza az angol vendégemet viszont olyan bejegyzés, ahol első kézből értesülhetünk, szinte beavatottként, arról, hogy milyen is (lehet) a CS.

Ha valaki azt gondolná, hogy az oldal csak promózza a CS-t, olvassa el pl. ezt a bejegyzést, már a címe sem férne bele egy reklámblogba. Bár ez utóbbi bejegyzésben nem olvastam semmilyen szörnyűséget, a bejegyző mégis negatív élményként élte meg. És valóban, a CS-n is megfordul mindenféle ember, akár csak az életben. Valaki ezért, valaki azért tagja ennek a közösségnek. Az általános típusok itt össze is vannak szedve.

Ami meglepett az oldalon, az a bunkó, nem empatikus kommentek viszonylag nagy aránya az általam olvasott néhány oldalon. Ezen meglepődtem. És bár ez nem a blogírókat minősíti, mindenképpen a bloghoz tartozik.

A szerzők egyébként többen vannak; sajnálom, hogy nincsen olyan aloldal, ahol az egyes szerzők vannak felsorolva. Ez viszont már funkció, nem tartalom. Az viszont tartalom, hogy az olvasottakat itt is, mint mindenhol, kritikával olvassuk! Az ebben a bejegyzésben olvasottakkal ugyanis még akkor is vitatkozni lehetne, ha Argentína pénzügyi hatalom lenne. A modern bankrendszer alapjainak középkori itáliai kialakulásáról pedig inkább most nem írok.

Funkció (2,5), dizájn (1,0)

A szerzők külön listájának hiányától eltekintve szerintem a blog egyben van: ahogy fentebb írtam, a menüpontokkal körbejárhatjuk a CS témáját, a jobb oldali sáv és az ajánlott bejegyzések pedig tényleg annak vannak alárendelve, hogy kényelmesen navigáljunk és hogy lehetőleg olyan tartalomra ugorhassunk tovább, ami szintén érdekelhet bennünket.

Ami szerintem javításra szorul, az a dizájn. Nekem nem tetszik a menüpontok feletti kép, de ez szubjektív. A külsőséggel kapcsolatos objektív meglátásaimat viszont érdemes lenne megfogadni:

  • Ötletesebb főcím vagy logó (a betűk fekhetnének egy kanapén) – ez félig még mindig szubjektív.
  • Kövérebb betűk a címekben és a menüpontokban.
  • Talpas betűtípus a szövegnek, szintén azért, hogy jobban elüssön a címtől.
  • A szociális ikonok levétele a listázási oldalakon (jobban mutatna, ha ezek csak az egyes cikkek alján jelennének meg). Ugyanez igaz a “Szólj hozzá!” felszólításra is: Mihez szóljak hozzá? Még bele sem kattintottam. Még el sem olvastam!
  • Kontrasztosabb színek: a világoskék fehérrel és halványpirossal jól mutat… egy söröscímkén, ahol a sötét üveggel kontrasztot teremthet.
  • Képaláírások kellenének, nagyon. Mert annyi érdekes és szép kép van, de nem tudjuk, miről.
  • Eltérő háttér a jobb sávnak.

Σ(10/8,5)

Szerintetek pedig: 10.0. (1 szavazatból)
Please wait...