Magyar spammer – “21. századi pellengér”

magyarspammer.com

Avagy az online sheriff igazságot oszt. Ha kéretlen reklámokat küldesz, itt biztosan leveszik rólad a keresztvizet. A blog a szerkesztő(k) meghatározása szerint oknyomozó, amely “a magyar spammerek tisztességtelen email reklámjairól rántja le a leplet”. Én nem találtam oknyomozásra utaló jelet. Oknyomozás szerű találgatások és “a mozaikdarabok összeillesztése” számomra csak a hasonló spam tartalommal megszórt kommentelő közönség részéről érhetőek tetten; ezekbe a blogbejegyzés szerkesztője is belekommentel, olykor oda frissítve a bejegyzés okozta vihar utóéletét. Ettől függetlenül szerintem a blog egyszerűen csak egy szégyenpad, “hall of shame”, ahogy magát meghatározza.

Aktualitás (1,0), tartalom (1,5)

A bejegyzések tartalmilag úgy épülnek fel, hogy rövideb-hosszabb bevezető után magát a spamet láthatjuk bemásolva. A bevezető esetleg tartalmazza az elkövető korábbi tetteit, ha már szerepelt korábban a nyilvántartásban.

A hangvétel haragos és szerintem megalázó is azokra nézve, akikről a bejegyzések szólnak. Aránytalan ahhoz képest, hogy csak kéretlen leveleket küldtek, főleg céges e-mailcímekre. Én is kapok ilyen leveleket, de soha nem fogott még el egyikkel kapcsolatban az az elemi gyűlölet és düh, ami a blogból süt. A “szégyelld magad” típusú címek arra engednek következtetni, hogy a blogolót elég mélyen érintik ezek a levélszemetek. Furcsállom, hogy egyáltalán megnyitja őket; én általában megnyitás nélkül kijelölöm és törlöm, ahogy a postaládából is olvasás nélkül szoktam ki egyenesen a kukába archiválni a különféle víz- gáz- és fűtésszerelők, forintos vásárok fecnijeit.

A hangvétel megalázó volta annak fényében meglepő, hogy a blog Szabályok című menüpontja alatt egyértelműen közzé van téve, hogy…

A szerkesztőség egyik legfontosabb célja a korrektség. Ezért ha olyan állítást találsz az oldalon, ami nem felel meg a valóságnak, kérünk, jelezd azt egy kommentben, esetleg az impresszumban, és korrigálni fogjuk.

és hogy…

Előfordulhat, hogy egy spammer és a szerkesztőség véleménye gyökeresen eltér ez ügyben, azonban ebben az esetben is lehetőséget adunk az eltérő véleményeknek komment(ek) formájában.

meg hogy…

Kérjük, hogy a kommentek ne irányuljanak senki személye ellen, tehát kerüljük el a durva sértegetéseket.

A személyeskedések, mint ami ennek a bejegyzésnek a címében is olvasható, feleslegesek és csak arra jók, hogy a szélesebb olvasórétegeket távol tartsa. Még honlapkészítőként sem tudok a konkurenciámra, erre a srácra úgy haragudni, hogy selejtnek nevezzem. Még ha a selejt a munkájára is vonatkozik, akkor is van áthallás.

Sértő cím
Sértő bejegyzéscím a magyarspammer.com-on

Funkció (0,5), dizájn (0,0)

Dizájn gyakorlatilag nincsen. Így nem is írok róla többet. A jobboldali blokk a legutóbbi bejegyzésekkel és kommentekkel rendben lenne, ha tagolva lenne. A felső menüsávban az Impresszum helyén egy kapcsolat űrlap van, adatkezelési szabályzat nélkül. (Ejnye, magyarspammer, szégyelld magad! Elkérni a felhasználók adatait anélkül, hogy tájékoztatnánk őket a törvényi előírások szerint arról, mi és hogyan fog történni az adataikkal?) A szabályzat tartalma nem lenne rossz, ha az abban foglaltak be is lennének tartva és ha az “etikai kódex” nem csak a hozzászólásokra, hanem magukra a bejegyzésekre is vonatkoztatva lennének.

Tördelési hiba
A bejegyzéshez tartozó kép éppen belecsúszik a jobboldali Friss bejegyzések blokkba

Nem lenne haszontalan egy ilyen blog, de máshogy írva, máshogy tálalva jobban elérné a célját. Azért, ha van időnk, olvasgassunk bele, mert hasznos: bemutatja, hogyan csalnak ki egyesek pénzt másokból. A bemutatott spamek egy jelentős része ugyanis nemcsak, hogy kéretlen levél, de pénzlehúzás és piramisjátékszerű becsapás. Az ilyen csalásoknak pedig a kibertérben sem szabad teret engedni, az egyetlen mód pedig arra, hogy kivédjük őket, a tájékozottság. Egyes témáknál nagyon érdekes a hozzászólók tapasztalatait is elolvasni, tanulságosak azok is.

Σ(10/3)

Frissítés itt.

Szerintetek pedig: 0.5. (1 szavazatból)
Please wait...